Találatok: 1 - 4 / 4

Áramgenerátor

- Bemenet: 12 - 60V
- Kimenet: 12 - 80V
- Max kimeneti áram: 10A

40W 1,4A áramgenerátor

Ár
3200.00 Ft

Termék részletes adatai >>

Kimeneti áram: 1,4A
Bemeneti feszültség: 6V - 42 DC
Max. 40W -nyi led meghajtására

6x1W 350mA áramgenerátor

Ár
790.00 Ft

Termék részletes adatai >>

Kimeneti áram: 350mA
Bemeneti feszültség: 7 - 24V DC
Max. 6db LED köthető a kimenetére sorosan

3x3W 700mA áramgenerátor

Ár
790.00 Ft

Termék részletes adatai >>

Kimeneti áram: 700mA
Bemeneti feszültség: 7 - 24V DC
Max. 3db LED köthető a kimenetére sorosan

Mi az áramgenerátor?

Az áramgenerátor egy olyan tápegység fajta, ahol kimeneti áram állandó. Nem összekeverendő a hagyományos tápegységekkel, amiknek a kimeneti feszültsége állandó. Mivel egy áramgenerátor fix áramot szolgáltat, így ideális meghajtó ledek üzemeltetésére. Mindenképp ezt a fajta meghajtási módot ajánlom nagyobb teljesítményű ledekhez. Gyakorlatilag áramgenerátor nélkül nem is lehet üzemeltetni egy 5W –os vagy még nagyobb teljesítményű LED-et. (Vissza a lap tetejére...)

Az áramgenerátor működése

Az áramgenerátor is csak egy tápegység típus, így a kimenetén feszültség jelenik meg. Viszont az, hogy mekkora ez a kimeneti feszültség, azt az áramgenerátor automatikusan állítja be, attól függően, hogy mi az áramgenerátor névleges árama. Vegyünk egy példát, hogy könnyedén megérthessük a működését. Tehát tételezzük fel, hogy van egy 300mA –es áramgenerátorunk és ennek a kimenetére rákötünk 1db 1W-os fehér ledet. Nézzük meg, mi fog történni, ha bekapcsoljuk az áramgenerátort: Az áramgenerátor a bekapcsolás pillanatától kezdve elkezdi figyelni, hogy mekkora áram folyik a kimenetén. Mivel a bekapcsolás pillanatában nincs a kimeneten feszültség, így áram sem folyik. Ezt érzékelve elkezdi a kimeneti feszültséget növelni a megható. Egészen addig fogja növelni a feszültséget az eszköz, míg el nem érjük az 1W-os fehér led nyitófeszültségét. Ez valahol a 3,0 - 3,4V –os tartományban lesz. Itt kinyit a LED és átfolyik rajta az áram. Innentől már csak egy nagyon kicsit növeli tovább a feszültséget az áramgenerátor és amint megvan a 300mA-es áram, azonnal befejezi a kimeneti feszültség további emelését és beáll arra a feszültség értékre, hogy a fix 300mA-es áram meglegyen a kimeneten. Tehát összefoglalva: nekünk semmi más dolgunk nem volt, mint rákötni a ledet az áramgenerátorra és az automatikusan beállította a led számára kedvező üzemi feszültséget. (Vissza a lap tetejére...)

Milyen led tápegységet válasszak?

A led tápegység kiválasztása azzal kezdődik, hogy eldöntjük, hogy hálózati feszültségről fog működni az áramgenerátor vagy pedig kisfeszültségről. Ha ezt eldöntöttük akkor a következő, hogy meghatározzuk milyen ledeket és mennyit darabot szeretnénk rákötni az áramgenerátorra. A kiválasztott ledeknek nem kell egyformának lenniük, viszont azonos üzemi áramúakat kell választani. Tehát nyugodtan köthetünk egy áramgenerátorra kék és piros ledetket egyszerre, amennyiben egyforma az áramuk vagy más néven a teljesítményük. Így 1W-os és 3W-os ledek nem használhatók egyszerre, hisz az egyik led 350mA-es, míg a másik 700mA -es. Figyelem! Már most a kiválasztás során tudatosítsuk magunkban, hogy a led tápegység kimenetére soros kapcsolással kötjük be a ledeket! A led tápegység teljesítménye a felhasznált ledek számából adódik. Tehát 10db 1W-os 350mA-es ledhez, 10W-os 350mA -es áramgenerátor való. Figyelem! Ne válasszunk sokkal nagyobb teljesítményű meghajtót, mint ami kell, mert előfordulhat, hogy nem érjük el a meghajtó minimális kimeneti feszültségét. Erről bővebben a „Egy power led meghajtó áramgenerátorra mennyi LED köthető?” címszó alatt olvashat. DC kisfeszültségről működő áramgenerátor esetében annyival bonyolódik a helyzet, hogy léteznek olyan áramgenerátorok, melyek csak csökkenteni képesek a kimeneti feszültséget a bemeneti feszültséghez képest. Illetve léteznek feszültség növelő led tápegységek is. Ezek pedig csak növelni tudják a kimeneti feszültséget a bemenetükhöz képest. DC üzemnél adjuk össze az üzemeltetni kívánt ledek nyitófeszültségét, majd ennek megfelelően válasszunk fezültség csökkentő vagy feszültség növelő áramgenerátort. (Vissza a lap tetejére...)

Nem találok sehol olyan led áramgenerátort amire szükségem lenne

A gyártók sokféle led meghajtó áramgenerátort gyártanak, de azért minden igényre ők sincsenek felkészülve. Amennyiben a kiszámolt értékeknek megfelelő áramgenerátort nem talál vagy esetleg egy meglévő eszközébe keres nem szabványos áramgenerátort akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy átalakítja a kapcsolást. Például nem egy áramgenerátorról hajtja meg az összes ledet, hanem két részre osztja a ledeket és így két darab áramgenerátor fog kelleni. (Vissza a lap tetejére...)

Miért van szükség led meghajtó áramgenerátorra?

Sokakban felmerült a kérdés, hogy mi szükség az áramgenerátorra, hiszen a led is csak egy olyan eszköz, amire feszültsége kell kapcsolni és működik. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy megnézik egy led adatlapján található nyitófeszültséget és ez alapján fix feszültséget kötnek egy ledre. Ez az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni a ledek meghajtásánál. Meg is magyarázom, hogy miért is van ez így. Tehát kinéztünk, mondjuk egy 10W-os fehér ledet, melynek a nyitófeszültsége 9V – 10V között van. Páran már ott elrontják a dolgot, hogy 12V-ra kötik, abból a megfontolásból, hogy az csak az csak 2V –tal magasabb, mint a nyitófeszültség maximuma. Nos, ők azok, akik azonnal megölik a ledet a bekapcsolás pillanatában. A többiek beállítják a tápegységüket 9,5V-ra, mert az a megadott nyitófeszültség tartomány közepe és abból nagy baj nem lehet. Ezen második csoport „csak” 50% -os eséllyel teszi tönkre a ledet a bekapcsolásnál. Ezt most valószínűleg sokan nem értik miért is van így. Különösen, hogy a megadott feszültség tartományon belül maradtunk. Ennek az egész problémakörnek a megértéséhez csak egyetlen dolgot kell szem előtt tartani. Azt, hogy a led egy dióda, és ha egy dióda kinyitott, akkor gyakorlatilag semmi nem korlátozza már a rajta folyó áramot. A ledeknél megadott nyitófeszültség tartomány nem azt jelenti, hogy azon tartományon belül működik a led. Hanem azt, hogy a megadott tartományban van valahol az a feszültség érték, ahol a led teljesen kinyit. A konkrét led pontos nyitófeszültségét nem lehet előre tudni. Csak az a biztos, hogy ez a megadott tartományon belül lesz valahol. Egy teljesen kinyitott diódánál plusz 0,1V feszültség már a dióda halálát jelentheti! Visszatérve a 10W-os ledes példához: Amennyiben a konkrét led nyitófeszültsége csak 9,1V akkor ezen a feszültségen folyik át rajta a névleges áram. Ha erre a ledre mi 9,5V –ot kapcsolunk, akkor átléptük a nyitófeszültséget 0,4V –tal. Nem tűnik ez soknak, de még egyszer elevenítsük fel azt, hogy a led az egy dióda. Ha teljesen kinyitott, akkor onnantól gyakorlatilag nem lehet tovább növelni a feszültséget. Tehát ezért van szükség a ledek üzemeltetéséhez áramgenerátorra. Az áramgenerátor nem engedi, hogy nagyobb feszültség jusson a ledre. (Vissza a lap tetejére...)

A led tápegység bekötése

Hogyan is kössünk be egy áramgenerátort vagy más néven led tápegységet. Az áramgenerátornak van egy kimeneti és bemeneti csatlakozója. A bemenetre kell kötni azt a feszültséget, amiről üzemelni fog áramgenerátor. Ez 230V -os típusoknál a hálózati feszültség, míg kisfeszültségű típusoknál 12V...24V körüli feszültség. A led tápegység kimenetére kell kötni polaritás helyesen a működtetni kívánt ledet vagy ledeket. Amennyiben több ledet szeretnénk rákötni a generátorra, akkor arra figyeljünk, hogy csak is soros kapcsolás jöhet szóba. Tehát ha 3db ledet szeretnénk rákötni az áramgenerátorra, akkor ezt a három ledet sorba kell kötni. Pontosan úgy mint, mint egy hagyományos karácsonyfa fényfüzért. Tehát az első led pozitív lába megy az áramgenerátor kimenetének pozitív pólusára, és az első led negatív lába megy a második led pozitív lábára. A második led negatív lába megy a harmadik led pozitív lábára. Míg végül a harmadik led negatív lábát kell bekötni az áramgenerátor kimenetének negatív pólusára. Így létrejön a soros kapcsolás. (Vissza a lap tetejére...)

Egy power led meghajtó áramgenerátorra mennyi LED köthető?

Mint minden tápegységnek, az áramgenerátornak is van maximális és minimális kimeneti feszültsége. Nagyon fontos tisztában lennünk vele, hogy az áramgenerátor csak ezen két feszültség érték között tudja szabályozni a kimenetét. Ezek a feszültség értékek határozzák meg, hogy mennyi ledet lehet kötni egy áramgenerátorra. A hálózati feszültségről működő egységeknél, minden esetben fel van tüntetve a minimális és maximális kimeneti feszültség. Azt pedig, hogy mennyi ledet lehet rákötni a felhasználni kívánt ledek nyitófeszültségéből már könnyedén kiszámíthatjuk a következő módon: Elosztjuk a led tápegység minimális és maximális kimeneti feszültségét egy kinézett led nyitófeszültségével. Az eredményt egész számra kerekítve megadja a minimális és maximális led darabszámot ami az áramgenerátorra köthető. Nézzünk egy példát: Van egy 650mA -es áramgenerátorunk amelyen az szerepel, hogy 18V a minimum és 45V a maximális kimeneti feszültsége. Mi 3W-os 700mA-es fehér ledeket szeretnénk rákötni erre a generátorra. Az ilyen ledeknek 3,2V a nyitófeszültsége. Számoljunk tehát minimum darabszámot: 18V / 3,2V = 5,625 db kerekítve 6db. A maximális darabszám hasonlóan számolható: 45V / 3,2V = 14,0625 db kerekítve 14db. Tehát a példában szereplő led tápegységre 6db...14db 3W-os led köthető. A kisfeszültségű áramgenerátoroknál nem szokott feltüntetve lenni a minimális vagy maximális kimeneti feszültség. Ezek ugyanis a bemeneti feszültségtől függenek. Feszültség csökkentő áramgenerátorok esetében a következő értékekkel számolhatunk: A minimális feszültség 2V körül szokott lenni, így ezt vehetjük minimumnak. A maximális feszültség pedig az áramgenerátorra kapcsolt tápfeszültség mínusz 2V. Tehát, ha 12V a tápfeszültség, akkor a maximális áramgenerátor kimeneti feszültség 10V. Feszültség növelő áramgenerátoroknál meg van adva a maximális kimeneti feszültség, így azt nem kell számolni. A minimális feszültség pedig az áramgenerátor bemeneti feszültsége plusz 1V. Tehát 12V bemeneti feszültség esetén a step-up áramgenerátornál a minimális kimeneti feszültség 13V körül fog alakulni., míg a maximális érték meg van adva és 30V...60V között szokott lenni. (Vissza a lap tetejére...)

Ha áramgenerátoros tápegység van az áramkörben, akkor biztos nem megy tönkre a led?

Ha áramgenerátort használunk a ledek üzemeltetéséhez, akkor már csak arra kell figyelnünk, hogy a ledek áramához illeszkedjen az áramgenerátor kimeneti árama és a ledek hűtése rendben legyen. Ha ezeket betartja, akkor hosszú időn át fognak hibamentesen működni a ledek. Nyilván ez a ledek minőségétől is függ. A megalednél kapható ledek esetében nem a ledek minősége lesz a szűk keresztmetszet. Egyetlen esetben lehet tönkretenni áramgenerátorral a ledeket, ha úgy kapcsolja be az áramgenerátort, hogy annak kimenetén nincsenek rajta a ledek. Ilyen esetben az áramgenerátor kimenete beáll a maximális feszültségre. Ha ebben a maximális feszültségű állapotban utólag köti rá a ledeket az áramgenerátorra, akkor van esély rá, hogy a pillanatnyi túlfeszültség tönkreteszi a ledeket. Ez könnyedén elkerülhető, ha mindig úgy kapcsolja be az áramgenerátort, hogy már rá vannak kötve a kimenetére a ledek. (Vissza a lap tetejére...)

Led szalag tápegység -nek használható az áramgenerátor?

A led szalagok 12V-os vagy 24V-os egyenfeszültséggel működnek. Melyekhez 12V-os vagy 24V-os kimenetű tápegység szükséges. Az áramgenerátor kimenetén nem fix a feszültség, hiszen pont az a lényege, hogy automatikusan változtatja. Így az áramgenerátor nem alkalmas led szalagokhoz. (Vissza a lap tetejére...)

Tényleg kell az áramgenerátor a ledekhez?

A ledeknek az áramát kell korlátozni és ezt a legegyszerűbb és legjobb egy áramgenerátorral megoldani. De nem ez az egyetlen lehetőség. Egy egyszerű soros előtét ellenállás is képes korlátozni a leden átfolyó áramot. Természetesen ezt nekünk kell méretezni és kiszámolni a ledek és a tápfeszültség ismeretében. A weboldalon talál előtét-ellenállás számító segédletet. De előtét ellenállás használata 5W-os vagy még nagyobb ledeknél olyan hatalmas méretű ellenállást eredményez, hogy gyakorlatilag kivitelezhetetlen a dolog. Kis teljesítményű ledeknél semmi akadálya az előtét ellenállásnak. Mivel 20...30mA-es áramgenerátorokat amúgy sem gyártanak, így az ilyen kis áramokra teljesen jó választás egy egyszerű ellenállás, mint áram korlátozó. (Vissza a lap tetejére...)

Kosár

 x 
A kosár üres

Bejelentkezés

Soros LED előtét ellenállás számítása

Tápfeszültség: V
LED-en eső feszültség: V
LED-en átfolyó áram: mA
LED-ek száma: db

Számított ellenállás: Ohm
Szabványos érték: Ohm
Ellenállás teljesítménye: W

Párhuzamos LED előtét ellenállás számítása

Tápfeszültség: V
LED-en eső feszültség: V
LED-en átfolyó áram: mA
LED-ek száma: db

Számított ellenállás: Ohm
Szabványos érték: Ohm
Ellenállás teljesítménye: W

Lumen / candela átváltás


Fényáram: (lumen)
Sugárzási szög: (°)
Fényerő: (mcd)