Találatok: 1 - 5 / 5

DC/DC konverter

- Bemenet: 3,2 - 40V
- Kimenet: 1.25 - 35V
- Max áram: 3A

- Bemenet: 4,5 - 28V
- Kimenet: 0.8 - 20V
- Max áram: 3A

- Bemenet: 10.0 - 32V
- Kimenet: 12.0 - 35V
- Max kimeneti áram: 6A

- Bemenet: 12 - 60V
- Kimenet: 12 - 80V
- Max kimeneti áram: 10A

- Bemenet: 5.0 - 30V
- Kimenet: 1.25 - 30V
- Max kimeneti áram: 3A

Mi az a dc dc koverter?

A dc-dc konverter feszültség átalakítást végez. A bemenetére kapcsolt egyen feszültséget (dc feszültséget) alakít át egy fix értékű kimeneti dc feszültségre. A konverter típusától függően a kimeneti feszültség lehet magasabb vagy alacsonyabb, mint a bemeneti feszültség. (Vissza a lap tetejére...)

A dc-dc konverter működése

A dc-dc feszültség átalakítók minden esetben kapcsolóüzemű átalakítók. Ezek a következő módon működnek: A bemeneti feszültséget a konverter vezérlő ic-je rákapcsolja egy induktivitásra. Amint az induktivitás feszültsége elér egy beállított értéket, a vezérlő ic leválasztja a bemeneti feszültséget az induktivitásról. Az induktivitásban eltárolt energia pedig egy diódán keresztül feltölti a dc-dc konverter kimeneti kondenzátorát. Ezek után elölről kezdődik a folyamat és újra rákapcsolódik az induktivitásra a bemeneti feszültség. (Vissza a lap tetejére...)

Milyen feszültség átalakító típusok léteznek?

Alapvetően három főbb típusa létezik dc-dc feszültség átalakítóknak. Az első nagy csoport az úgynevezett feszültség csökkentő vagy más néven step-down konverterek. Ezek csak csökkenteni képesek a bemenetükön megjelenő feszültséget. Tehát, ha mondjuk 12V -ot kapcsolunk egy step-down konverterre, akkor annak kimenetén mindenképpen kisebb feszültség lesz, mint 12V. A konkrét kimeneti feszültség természetesen beállítható. A második nagy csoportja a dc-dc konvertereknek a feszültség növelő vagy más néven step-up konverterek. Az ilyen típusú konverterek csak növelni képesek a bemenetükön megjelenő feszültséget. Tehát, amennyi 5V -ot kapcsolunk a dc-dc növelő konverterre, akkor annak kimenetén a megjelenő feszültség mindenképp nagyobb lesz mint 5V. A pontos kimeneti feszültség beállítható. A harmadik fő csoportja a feszültség átalakító konvertereknek az univerzális, sepic vagy más néven dc-dc step up/down konverterek. Az ilyen konverterek, mint ahogy a nevük is mutatja, univerzálisan képesek növelni vagy csökkenteni a bemeneti feszültséghez képest a kimeneti feszültségüket. Mind három fő konverter típus elérhető izolált és izolálatlan kivitelben. Az izoláció azt jelenti, hogy teljesen le van választva a kimenet a bemenettől. Az ilyen izolált konverterekben egy transzformátor van mely biztosítsa a teljes leválasztást. Az izolált konverterekre csak speciális esetekben van szükség és a különleges kialakításuk miatt az áruk is elég magas. A mindennapi igények 95%-ra megfelelőek a nem leválasztott és így olcsó konverterek. (Vissza a lap tetejére...)

Mi az a maximális dc áram?

Minden dc-dc konverternél fel van tüntetve a maximális kimeneti és esetleg bemeneti dc áram.
Ezt az áramot csak rövidebb ideig képesek elviselni a konverterek. Semmiképp se tekintsük úgy ezt az értéket, hogy folyamatos üzemben ez elérhető. A folyamatos üzemi áram a megadott maximális érték 60...80% -a szokott lenni, a konverter minőségétől függően. Amennyiben azt olvassuk, hogy a konverter 3A-es kimeneti áramot képes szolgáltatni, akkor ez azt jelenti, hogy 2A-es folyamatos üzemre képes és rövid ideig elvisel 3A-es csúcsterhelést is. A rövid időt percekben kell érteni. Amennyiben nincsen megadva egy dc-dc konverternél a maximális bemeneti áram, akkor ez minden esetben azt jelenti, hogy a kimeneti maximális áram érvényes a bemeneti oldalra is. Mindenképp tartsuk észben, hogy a feszültség átalakítók úgy működnek, hogy egy induktivitást töltenek és sütnek ki és az induktivitásban eltárolható energia határozza meg a kivehető maximális teljesítményt. Amennyiben az induktivitásra csak kevés feszültség jut, azaz alacsony a bemeneti feszültség, akkor nem képes elraktározni az induktivitás csak kevés energiát. Így ez azzal fog járni, hogy a dc-dc konverterek csak a töredék kimeneti áramot tudnak szolgáltatni, ha alacsony feszültségről üzemeltetik őket. Tipikusan ez a 12V és ez alatti bemeneti feszültségekre értendő. Hiába van megadva egy feszültség növelő konverternél, hogy maximum 6A-es kimeneti áramot tud adni, ez nem azt jelenti, hogy bármilyen alacsony bemeneti feszültségnél is képes erre. (Vissza a lap tetejére...)

Pár szó a dc dc átalakító üzemi frekvenciájáról

A dc-dc konverter működésénél leírtaknak megfelelően a konverter periodikusan tölt és kisüt egy induktivitást. Egy ilyen töltés – kisütés periódus adja meg a dc-dc átalakító üzemi frekvenciáját. Az üzemi frekvencia egy kapcsolóüzemű eszköz egyik leginkább meghatározó tulajdonsága. Alapvetően kétféle választási lehetőségünk van a frekvencia tekintetében. Választhatunk alacsony frekvenciás átalakítókat, melyeknek az üzemi frekvenciája 50kHz...200kHz -es tartományban esik. Illetve választhatunk magas frekvenciájú átalakítókat, melyek az 1Mhz -es tartomány közelében üzemelnek. Az alacsony frekvenciás átalakítók nagyobbak, nagyobb rajtuk az induktivitás és rosszabb a hatásfokuk is általában. Cserébe kevés zajt termelnek. A magas frekvenciás átalakítók kicsik, jobb hatásfokkal üzemelnek, de cserébe nagyságrendekkel több zavart keltenek. A választás csak rajtunk múlik. A dc-dc átalakító által keltett zaj nem elhanyagolható néhány felhasználási területen. Ilyen pl. a táv-táplált kamera rendszerek 12V-os tápellátása, ahol egy zajos konverter teljesen használhatatlan képet tud eredményezni. De más érzékeny elektronikai eszköz is megköveteli a zajmentes bemeneti feszültséget. (Vissza a lap tetejére...)

A kimeneti dc feszültség mennyire stabil?

A kimeneti feszültség rendkívül stabil, amennyiben betartjuk azt az egyszerű szabályt, hogy legalább legyen 2V...3V a bementi és kimeneti feszültség eltérése. Tehát ha feszültség csökkentő átalakítót használunk és 12V -os kimenetünk van, akkor a bemeneten legyen legalább 14...15V. Hasonlóan, ha feszültség növelő konverterünk van és 12V-ra állítottuk a kimenetet, akkor maximuma 9...10V legyen a bemeneti feszültség. Ha nagyon közel van a beállított kimeneti feszültség a bemeneti feszültség értékéhez, akkor válasszunk univerzális feszültség növelésre és csökkentésre is képes konvertert, ahol nem probléma ez. (Vissza a lap tetejére...)

24V 12V átalakító kapható?

Igen kapható 24V-ból 12V-ot előállító konverter, bár a webáruházban mint feszültség csökkentő konverter található meg. Ezeket a konvertereket be lehet állítani 12V -os kimeneti feszültségre, és ezek után maradéktalanul megfelelnek majd a 24V-ból 12V-ot előállító eszköz szerepére. Amennyiben nincs lehetősége beállítani a kimeneti 12V-ot, nyugodtan kérje a kimeneti 12V beállítását a megrendelés leadása során és nagyon szívesen beállítjuk önnek ezt. (Vissza a lap tetejére...)

12V 24V átalakító kapható?

Igen kapható 12V-ból 24V-ot előállító konverter, bár a webáruházban mint feszültség növelő konverter található meg. Ezeket a konvertereket be lehet állítani 24V -os kimeneti feszültségre, és ezek után maradéktalanul megfelelnek majd a 12V-ból 24V-ot előállító eszköz szerepére. Amennyiben nincs lehetősége beállítani a kimeneti 24V-ot, nyugodtan kérje a kimeneti 24V beállítását a megrendelés leadása során és nagyon szívesen beállítjuk önnek ezt. (Vissza a lap tetejére...)

A feszültség csökkentő konverter alkalmas 12V 5V átalakítónak?

Természetesen alkalmas. Az egyetlen dolog amire érdemes figyelni, a kimeneti áram maximuma. Erről a témáról a „Mi az a maximális dc áram?” címszó alatt talál tudnivalókat. (Vissza a lap tetejére...)

Step up converter kiválasztásánál mire figyeljek?

A feszültség növelő konverterek kiválasztásánál egyetlen fő szempont van. Mégpedig az, hogy a kiválasztott kimeneti feszültség és áram érték (azaz kimeneti teljesítmény) elérhető vagy sem a rendelkezésre álló bemeneti feszültség mellett. Ugyanis hiába tud mondjuk a kimeneten 600W -ot egy feszültség átalakító, ha 10A-es maximális áramra van korlátozva a bemenet és csak 12V-tunk van. Ez esetben sajnos nem elérhető a kimeneti mondjuk 80V * 7,5A (600W), mégpedig a következő okok miatt: A bementi maximális 10A és a bemeneti 12V meghatározza a bemeneti maximális teljesítményt, ami 120W és ennél nem lehet nagyobb a kimeneti teljesítmény sem. Ha a példánál maraduk és 80V és 7,5A (600W) kell a kimeneten, akkor bizony 60V-os bemeneti feszültségre van szükségünk, hogy a maximális 10A-es bemeneti áram mellett meglegyen a bemeneti 600W is. (Vissza a lap tetejére...)

Ac dc átalakító kapható?

Az ac-dc átalakító váltakozó feszültséget alakít át egyenfeszültséggé, így a dc-dc konverter nem alkalmas ilyen célra. Amennyiben ön esetleg hálózati feszültségről működő egyen feszültséget szolgáltató konverterre gondolt, akkor ezeket megtalálja az oldalon, csak éppen a Tápegység kategóriában. (Vissza a lap tetejére...)

Kosár

 x 
A kosár üres

Bejelentkezés

Soros LED előtét ellenállás számítása

Tápfeszültség: V
LED-en eső feszültség: V
LED-en átfolyó áram: mA
LED-ek száma: db

Számított ellenállás: Ohm
Szabványos érték: Ohm
Ellenállás teljesítménye: W

Párhuzamos LED előtét ellenállás számítása

Tápfeszültség: V
LED-en eső feszültség: V
LED-en átfolyó áram: mA
LED-ek száma: db

Számított ellenállás: Ohm
Szabványos érték: Ohm
Ellenállás teljesítménye: W

Lumen / candela átváltás


Fényáram: (lumen)
Sugárzási szög: (°)
Fényerő: (mcd)